Architektura 21szego wieku : Remont starej stacji kolejowej Mora Pierwsza wygrana propozycja / CVDB Arquitectos + Tiago Filipe Santos

Dzięki uprzejmości CVDB Arquitectos + Tiago Filipe Santos Zaprojektowany przez CVDB Arquitectos, z Tiago Filipe Santos, propozycja odnowienia starego dworca kolejowego w Mora w Portugalii koncentruje się na pragmatycznej definicji zastosowań.
Mają one na celu ożywienie istniejących budynków, aktywizację ich wykorzystania, wyjaśnienie funkcjonalnych i dystrybucyjnych relacji między przestrzeniami oraz promocję nowych obszarów zabudowanych, które włączają współczesną obecność poprzez ikonograficzne podejście fasad.
Więcej obrazów i architektów.
opis po przerwie.
Stary dworzec kolejowy w Mora to ikoniczny budynek należący do Narodowego Dziedzictwa Kolejowego, budynku, który jest głęboko zakorzeniony w pamięci miejscowych mieszkańców i wszystkich tych, które z czasem przeminęły, a więc warto go zachować i aktywuj, nadając jej nowe funkcje, które niosą żywą dynamikę, która kiedyś była.
Dzięki uprzejmości CVDB Arquitectos + Tiago Filipe Santos The.
Estaç.
O Imagem.
(Przestrzeń produkcji, promocja i wystawa fotografii) jest pomyślana w sposób linearny.
Dwa główne istniejące budynki zostały odnowione, jeden nowy budynek został zaproponowany, a stara stacja kolejowa oczekująca została ponownie zinterpretowana jako element łączący trzy budynki.
Dzięki uprzejmości CVDB Arquitectos + Tiago Filipe Santos Proponowane obszary odpowiadają na bezpośrednią potrzebę dużych powierzchni wystawienniczych, przestrzeni, które nie są możliwe w istniejących budynkach ze względu na ich ograniczenia wymiarowe.
Symbioza istniejących budynków ze współczesną interwencją jest wyraźnie podkreślona bez nakładania się, w procesie harmonicznym, który wyjaśnia czas i wzmacnia historyczną wartość budynków jako całości.
Przeszłość nie jest zamrożona ani zinternalizowana, ale jest przeżywana i projektowana jako przyszłość w diachronicznym dialogu, który osiąga jedność, funkcjonalnie działa i służy społeczności Mora i oczekiwanym gościom.
Dzięki uprzejmości CVDB Arquitectos + Tiago Filipe Santos Współczesne podejście i tektonika nowej zabudowy zawiera intrygujący wzór ikonograficzny, który twórczo przywołuje świat fotografii jako podstawowy temat dla Estaç.
O Imagem.
Temat ten przebiega przez projekt jako element odniesienia, który opiera się na reinterpretacji przysłony fotograficznej.
Dzięki uprzejmości CVDB Arquitectos + Tiago Filipe Santos Membrana fotograficzna działa jak przysłona, pozwalająca na dokładną kontrolę światła i głębi ostrości, pomimo złożonego i dynamicznego mechanizmu nałożonych ostrzy.
Technika ta jest stosowana jako system elewacyjny w sposób niedynamiczny, ustawiając poziomy światła dla przestrzeni wewnętrznych, poprzez zmianę średnicy membrany (analogia w stosunku do różnych rozmiarów kamer i soczewek), przyjmowanie światła, dla światła i kontrola odcienia zgodnie z funkcjami przestrzeni wewnętrznej.
Dzięki uprzejmości CVDB Arquitectos + Tiago Filipe Santos Architekci: CVDB Arquitectos + Tiago Filipe Santos Lokalizacja: Mora, Portugalia Team: Cristina Veríssimo, Diogo Burnay, Tiago Filipe Santos, Rodolfo Reis, Joana Barrelas, Hugo Nascimento, Eliza Borkowska, Magdalena Czapluk, Elizabeta Vito Architekci krajobrazu: Bound, ARquitectura Paisagista Engineering: Projectual Client: Mora Town Hall Status: Międzynarodowy konkurs publiczny, 1.
nagroda Powierzchnia zabudowy: 1200 m.
Obszar krajobrazowy: 1100 m.
Szacowany koszt budowy: 200 000.
[przypisy: olx suwałki, klej do zatapiania siatki, stajnia projekt ]

Powiązane tematy z artykułem: klej do zatapiania siatki olx suwałki stajnia projekt