Budownictwo i architektura : Budowanie wielopokoleniowe w gruczole / SM-arch

Dzięki uprzejmości SM-arch Młoda firma architektoniczna SM-arch wygrała ostatnio konkurs architektoniczny na projekt budowy wielopokoleniowej w Gland w Szwajcarii.
Obecnie są zaangażowani w proces realizacji projektu w gminie.
Dodatkowe zdjęcia i krótka opowieść od architektów po przerwie.
Miasto Gland poprosiło o budynek integrujący działania dla różnych grup wiekowych, w celu zwiększenia wymiany międzypokoleniowej i zapewnienia ciągłego użytkowania przez cały dzień.
Program wymagał mieszkań dla osób młodych i starszych, przedszkola, sali wielofunkcyjnej i ambulatorium.
Dzięki uprzejmości SM-arch Budynek stawia czoła wyzwaniu związanemu z kształtem i orientacją działki, komunikując się na jego krótszym froncie z wielkością istniejących budynków naprzeciwko, a na dłuższych frontach ze skalą krajobrazu, otwierając się w ten sposób na wsi.
Zainteresowanie relacjami z kontekstem, a także zamiar zintegrowania wymiarów miejskich i terytorialnych, spowodowało powstanie projektu.
Dzięki uprzejmości SM-arch Nasze dążenie do wewnętrznej i zewnętrznej ciągłości i przepuszczalności poprowadziło proces i wygenerowało ideę zorganizowania jednostek mieszkalnych wokół systemu dystrybucyjnego, uważanego za pojedynczą zbiorową przestrzeń dla obiegu i spotkań, wewnętrzną ścieżkę, metaforę przestrzeni miejskiej.
Nasz wybór, aby oddziaływać na objętość przez zginanie i wykopywanie, wynikający z naszego zamiaru odmowy łączenia się z kształtami istniejących budynków, a mianowicie modelu domu kolonialnego powszechnego i wciąż używanego w tym obszarze; w ten sposób potwierdzając możliwość wyrażania przez współczesne kształty naszej osobistej lektury strony.
Prace rozpoczęły się od elementarnej bryły do zniesienia tradycyjnego rozróżnienia między dachem a kubaturą budynku.
Jednostki mieszkalne dopasowują się do siebie w wielu kombinacjach, które umożliwiają każdemu poziomowi artykułowanie krążenia wzdłuż boków budynku lub w jego środku, pozwalając w ten sposób na pionowe przejście światła przez duże prostopadłe przestrzenie.
Zewnętrzna powierzchnia pokrywa ciało jak skóra.
Dzięki uprzejmości SM-arch Na parterze szukamy ciągłości z otoczeniem, poprzez badanie dostępności i przezroczystość objętości przedszkola, otwierając się nad ogrodem, a tym samym ustanawiając przepuszczalność z zewnątrz.
Samo przedszkole uważa się za kontinuum, w którym przestrzenie zaprojektowane przez grupy wiekowe mogą być używane osobno lub połączone w jedną wspólną dla wspólnych działań.
Ogród, przedłużenie przedszkola, staje się miejscem dla różnorodnych percepcyjnych, dotykowych, wizualnych, słuchowych doświadczeń: miękki, twardy, suchy, suchy, dźwięk bambusa, kolor liści zmienia się wraz z porami roku , wraz z kształtem liści drzew liściastych.
Dzięki uprzejmości SM-arch SM-Arch: Maria Flaccavento, Salvatore Ingrao, Vania Santangelo, Serafino Sgarlata
[podobne: narzuta do sypialni, świadectwo energetyczne 2015, kosztorys budowy domu ]

Powiązane tematy z artykułem: kosztorys budowy domu narzuta do sypialni świadectwo energetyczne 2015