Budownictwo i architektura : Siedziba SFR / Jean-Paul Viguier Architecture

Dzięki uprzejmości Jean-Paul Viguier Architecture Jean-Paul Viguier wyprodukował ten projekt dla siedziby SFR w Saint-Denis we Francji, o powierzchni 130 000 metrów kwadratowych, która pomieści cztery sektory biurowe wzdłuż jednego grzbietu.
Budynek ma zostać ukończony w 2013 roku.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
Projekt siedziby SFR jest pomyślany jako metafora ciągłego wzrostu i odrodzenia.
Jest przykładem dzisiejszej kultury korporacyjnej, jej adaptacji do elementów zewnętrznych i elastyczności w dzieleniu się na podziały specjalizacji.
Projekt jest ucieleśnieniem tego pomysłu w kampusie, który wyłania się z jednego stałego pnia i rozgałęzia się w odgałęzienia, które otwierają się na schodkowe ogrody tarasowe.
Dzięki uprzejmości Jean-Paul Viguier Architecture Cztery organy urzędów są połączone z powszechną uosobieniem różnorodności kręgosłupa zjednoczonej w zespole.
Oś pozioma terenu wyznacza autostrada na północ i rozgałęzione ogrody.
Jean-Paul Viguier skupił się przede wszystkim na realizacji strategii wyraźnych powiązań między środowiskiem a pracownikami, z ich przestrzenią roboczą, integracją strony w kontekście przemysłowym oraz jasnym i przewiewnym budynkiem połączonym z otoczeniem poprzez stopniowane tarasy.
Dzięki uprzejmości Jean-Paul Viguier Architecture Light jest kluczowym atutem w projektowaniu zarówno komfortowych warunków pracy, jak i optymalnej, zrównoważonej wydajności.
Poprzez przemienne szkło i metal, różne otwory i odbicia zwiększają rytmiczną gęstość przestrzeni.
Elewacje zachowują się jak prawdziwy garnitur zmieniający się zgodnie z ich ekspozycją.
Bariery ochronne na północy działają przeciwko ciśnieniu akustycznemu z dróg tętniczych i zimnym klimatem.
Po stronie zachodniej i wschodniej elewacja została zaprojektowana z zewnętrznymi odcieniami, szkłem i aluminium, z otworami.
Od strony południowej, z widokiem na ogrody, duże poziome wsporniki działają jak ochrona przed słońcem na wysokości z bezpośrednim dostępem do zewnętrznej strony.
Schody zostały umieszczone wzdłuż fasady ogrodu, aby umożliwić stały kontakt wzrokowy z krajobrazem.
Łącząc i integrując różne budynki z kompleksem, strefy usług wspólnych są pogrupowane na poziomie parteru, aby stworzyć płynną i aktywną relację z obszarami wspólnymi obejmującymi różne restauracje, klub zdrowia, korty i strefy społeczne.
Dzięki uprzejmości Jean-Paul Viguier Architekt architektury: Jean-Paul Viguier et Associés, Architecture et Urbanisme Lokalizacja: Saint-Denis, Francja Klient: SFR Programista: Vinci Immobilier Konsultanci: SETEC Bâtiment Misja: Obszar projektowania i budowy: 130 000 m.
Faza ukończenia 1: koniec 2013
[podobne: olx żywiec, kalkulator ocieplenia, narzuta do sypialni ]

Powiązane tematy z artykułem: kalkulator ocieplenia narzuta do sypialni olx żywiec