DOMIESZKI CHEMICZNE

DOMIESZKI CHEMICZNE Dla betonów wykonywanych zimą stosuje się domieszki chemiczne jako środki przeciwmrozowe, wywołujące częściowo lub całkowicie następujące zjawiska: a) obniżenie punktu zamarzania wody, b) ocieplenie zarobu przez reakcję egzotermiczną z solarni cementowymi, c) przyspieszenie okresu wiązania. Używa się następujących domieszek: sól kuchenną (chlorek sodu), soda(węglan sodu), chlorek magnezu oraz najczęściej i najskuteczniej chlorek wapnia. Sól kuchenna obniża przede wszystkim temperaturę zamarzania wody do – 60 i przyspiesza w małym stopniu wiązanie. Na ogół stosują domieszkę soli kuchennej w stosunku wagowym sól= 4 -; – 7 %. Przy silniej szych stężeniach woda roztworów występują wykwity na powierzchni konstrukcji. Ujemnie oddziałuje sól na kurczliwość betonu; przy zachowaniu 4 -; – 7% stężenia skurcz wzrasta o 0,25 do 90%, powiększając się z wiekiem betonu. Wytrzymałość betonu po 28 dniach twardnienia maleje o ok. 1 2%, przy czym ubytek wytrzymałości zmniejsza się częściowo z wiekiem betonu. [hasła pokrewne: kuratorium katowice praca dla nauczycieli, świadectwa energetyczne 2015, narzuta do sypialni ]

Powiązane tematy z artykułem: kuratorium katowice praca dla nauczycieli narzuta do sypialni świadectwa energetyczne 2015